Mathildedal, Finnland

Mathildedal sijaitsee noin 150km Helsingistä lounais -Suomen rannikolla Hummelfjäldin lahdella Kemiön saarta vastapäätä Teijon kansallispuistoalueen kupeessa. Mathildedalin kylä ja sen lähiympäristö tarjoavat vierailijalle luonnonelämyksiä sekä rauhaa. Mutta myös kulttuurin- ja urheilunystävät löytävät täältä monipuolista tarjontaa.

Mathildedalin ruukkialue alkoi kehittyä jo1600-luvun loppupuolella, mutta sen varsinainen kukoistuskausi alkoi 1852 rautaruukin perustamisesta. Tuolloin ruukin patroona Viktor Zebor Bremer muutti kylän nimen Hummeldalista Mathildedaliksi vaimonsa nimen mukaan.

Tämä mäkiseen topografiaan muodostunut ruukkiyhdyskunta on säilynyt edustavana aina näihin päiviin saakka uudisrakentamisesta huolimatta ja kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin säilytettäviin kohteisiin.

Mäen korkeimmalla kohdalla sijaitseva ruukinkartano talousrakennuksineen on rakennettu1800-luvun puolivälissä. Tämän länsipuolelle on noussut työläisrakennuksia vuosien saatossa. 1800-luvulla ruukinkatujen varteen tehdyt puuistutukset luovat kylän yhtenäistä ilmettä ja mudostavat Suomen pisimpänä tunnetun tammikujan, Matildan Puistotien, joka yhdistää kylän alhalla merenrannassa olevaan ruukkitehdasalueeseen. Tästä kuuden rakennuksen muodostelmasta vanhin on peräisin jo1700-luvulta.

1970-luvun loppupuolella ruukin teollinen toiminta päättyi ja kylä eli hiljaiseloa kunnes 1980 –luvun lopulla Reijo Meriläinen osti Teijon ja Mathildedalin ruukit ja kartanot, kehittääkseen niistä etelä–Suomen suurimman matkailukeskuksen. Tämä hanke kariutui 1990 –luvun lamaan.

Vuonna 2003 sitten Tuula ja Harri Gustafsson päättivät ostaa nuo käytännössä 25 -vuotta tyhjillään seisoneet tehdasrakennukset ja ovat koko perheen voimin näinä vuosina kehittäneet tästä hylätystä, rappeutuneesta alueesta elämyksellisen kulttuurimatkailukeskuksen. Ja tämä kehitystoiminta jatkuu yhä vähä vähältä ja vanhaa vaalien. Näin paikan aitous ja karu kauneus on saatu säilymään.

Tämä on ollut uusi alku Mathildadalille. Kylä ja sen ympäristö kehittyvät nopeaan tahtiin. Oheessa vain muutama esimerkki siitä, miksi käynti Mathildedalissa joka tapauksessa kannattaa:

 

 • Uudistunut Mathildan Marina -satama
 • uusi Teijon kansallispuistoalue harjuineen, järvineen, soineen ja eläinkantoineen on mainio patikointi- ja retkeilykohde myös koko perheelle – mahtava luontokokemus!
 • Kalastusta, soutamista, melontaa ja uimista kesäisin, pilkkimistä talvisin Mathildanjärvessä tai merellä
 • Moottoriveneilyä ja purjehtimista Turun saaristossa
 • Laaja polkupyörätieverkosto kylässä ja kansallispuistoalueella
 • Moottoripyöräilyä vaihtelevassa maastossa läpi metsien ja yli harjujen
 • Satamassa sijaitseva ruukkitehdasalue jonka puistomaisesta milijööstä löytyy hotellin, kahvilan, ravintolan ja lisäksi myös butiikkeja ja käsityöläistoimintaa sekä aivan ihanat alpakat
 • Kesäooppera ja muut kulttuuri- ja teatteritapahtumat tehdasalueella
 • Mathildan kyläpanimo ja leipomo – paikallisia makuelämyksiä parhaimmillaan
 • 50-luvun tyylisessä ravintola Terhossa on tarjolla vilvoittavia ja lämmittäviä juomia, jukeboxi ja karaokeillat ym. ohjelma luovat tunnelmaa läpi vuoden
 • Kesätanssit Mathildanjärven rannalla
 • Meri-Teijo Golf: 18- reiän golfkenttä vain 3km etäisyydellä
 • Meri-Teijo Skissä laskettelua ja hiihtämistä talvisin sekä ainutlaatuinen Down-Hill Kart-autorata laskettelurinteessä tarjoaa huvia kaikenikäisille ja –kokoisille lapsenmielisille kuskeille kesäisin
 • Ja mikä parasta: Täällä voit RENTOUTUA!